Deklaracja dostępności

Kajakiem przez Warmię

kajak rzekaRozwój turystyki kajakowej jest jednym z kluczowych zadań Stowarzyszenia. Dlatego spotkaliśmy się 18 maja 2023 r. w olsztyńskim starostwie, by  omówić najbardziej palące, kajakowe  problemy.

Starosta olsztyński Andrzej Abako do dyskusji zaprosił organizatorów spływów kajakowych, przedstawicieli PTTK, Departamentu Turystyki i Sportu Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, Lasów Państwowych, Wód Polskich, Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, samorządowców i kajakarzy.

Cel jest wspólny i jest jeden — wypracować rozwiązania, które znacząco wpłyną na rozwój i promocję turystyki kajakowej na Warmii. Aktywny wypoczynek to jedna z najprężniej rozwijających się gałęzi turystyki. Potencjał mamy ogromny. Ale pracy do wykonania jeszcze więcej!

Na początek udrożnienie rzek, zagospodarowanie nabrzeży i systemowe dbanie o ich ochronę i czystość. Ważna jest także dostępność terenów leśnych, miejsca parkingowe, miejsca wodowania i odbioru kajaków.  Potrzebujemy nowych pomostów, atrakcyjnego oznakowania szlaków kajakowych, promocji spływów, stworzenia miejsc postoju/slipowania i przenosek na szlakach.  Wszystko ze szczególnym uwzględnieniem ochrony najcenniejszych przyrodniczo terenów w regionie.

Przede wszystkim musimy jak najszybciej stworzyć mapę pokazującą potencjał turystyki kajakowej na Warmii, tak, by Łyna, Pasłęka, Pisa, Marózka, Kośno, Gliwa i inne urokliwe rzeki na Szlaku Świętej Warmii nie przegrywały już na starcie z Krutynią.

Płyniemy dalej! Chcesz dołączyć? Napisz do nas!

Kliknij w ikonę ZGŁOŚ SPRAWĘ w prawym górnym rogu ekranu.